Isnin, 29 September 2014

SaAt UsRaH mEnAgIh CiNtA...


bila sampai kat matriks...
aku da mula risau ...
macamna aku jaga diri dan iman aku kat sana..
dengan suasana yang penuh dengan godaan dunia...
cabaran yang kerap menggetarkan iman...
namun..
allah maha penyayang...
allah x biarkan aku sendiri kat matriks..
dan x pernah biarkan aku..
allah letak aku kat satu kumpulan usrah

yang mana murabbi aku merupakan lecturer aku sendiri..
naqibah kami masih muda gi..
pangkat akak lah kiranya...
nama beliau MISS EFFA...
satu yang aku sayang sangat ngn miss..
dia sentiasa membawa senyuman manisnya kemana jua dia berada..
membuat hati yang rawan..
kembali tenang/..

miss effa banyak ajar aku erti sebuah usrah...
dialah akak kami kat matriks...
rindu sangat kat usrah akak ..hee


nak tahu satu cerita tak??
sebenarnya aku nie x minat ikut usrah dlu...
aku selalu tertanya perlu sangatkah usrah nie...
dahlah aku sibuk ngan studi kat matriks..
mana nak fokus belajar ..
nak masuk usrah lagi...
jadi tiap pertanyaan aku ..
allah sering jawab melalui tarbiah pengalaman...
saat aku terdetik x nak pergi usrah...
allah tunjukkan bagaimana tiap perkara aku buat x menjadi...
hati aku x tenang...
aku rasa time tu iman cam turun memanjang jak...
pernah aku tak gi usrah...
alasan nak buat assignment..
last2 assignment x siap pun..hee

kat sini aku nak cakap bila kita buat amal..
jangan kedekut ngan masa...
masa tu milik allah..
jangan berkira ngan allah...
aku jujur ...
kerap kali mengalami kejadian...
bila ikut usrah..
malam tu hati aku tenang kembali...
semangat nak beljar naik balik..
beban kat dada pun berkurang...

allah tahu aku x boleh jaga diri aku sendiri..
sebab tu dia kenalkan aku ngan orang2 yang hebat mcm usrahmate aku..
sayang sangat mereka!!!!!!!!!


nie kitaorg kat umah miss..hee..sedapp owhhh..
orang kata usrah nie mesti bosan...
kononnya terpaksa dengar bebelan naqib/naqibah usrah 24 jam
pastu mesti x blh gelak-gelak la..
skema la...

TAPI..
group usrah aku deffinetly different...
sebab kitaorang semua gila2...
kitaorang enjoy gila time usrah....
time usrah tu...
mesti ada terselit gelak ..
ahli usrah mmg xyah cakpalah..
suma mmg hampeh...hahaha...
asyik nak buat lawak jak...
hahahaha

yang istimewanya usrah aku nie...
walaupun kuat main2...
tapi bila nak discuss...
mmg nampak kematangan mereka terserlah..
inshaallah kamilah bakal srikandi islam..amin...hee

siapa cakap usrah bosan??
hee
kami enjoy jer...

nie schoolmate plus usrahmate..hee...my sahabat until jannah

time nie kitaorang kat taman botani labuan

usrah x semestinya kat rumah
universal lah sikit...
buat para naqibah...
bawalah mad'u tu sekali sekala melihat alam
berusrah sambil melakaukan amal kat tempat2 awam
mcm kat taman rekreasi ka
sekurang2nya
ada unsur dakwah kita lakukan...
jgn duk terperap ikut silibus usrah jer..hee


gambar nie aku paling suka...sebab aku paling depan...hahahaa

so sad..aku x da time nie...sebab balik kk..huhuhu
nie durank hiking...
jeles sangat time nie...

bestkan durank???huhu 

aahhh nielah kitaorang semua...
kesian miss...hee..
dia yang ambilkan gambar tuk kitaorang...
dakwah itu universal!!!!!!!!!!!!!!
best giler time nie...

Tambah kapsyen


kek nie aku x ingat bufday sapa...
tapi tiap kali ada yg bufday..
kitaorang akan kumpul duit belikan hadiah..
heee
itulahh
ukhwah!!!!!!!!

Dimanapun kita
carilah usrah...
berusrahlah dengan kasih sayang...
agar allah menyayangi...
jangan tinggalkan usrah..
percayalah...
aku pernah dan sedang merasa sakitnya
bila usrah sudah x da dalam diri aku...
betapa pahit tanpa usrah...
kerana sudah hilang satu nikmat..
nikmat ukhwah yang dibentuk kerna allah
sudah hilang sahabat2 yang pernah brdiri bersama berjuang di jalan dakwah
sebab kami kan semua da berbeza tempat pengajian...
bila tiada lagi tempat kita..
berbincang isu ummah
itu amat menyakitkan...

sahabat sayang semua...
MISS EFFA
KERTINI KAMAL..
HUDA
LILIANA
AZIZAH 
ELINAH
NAIEMAH
IZZATI 
DONA
SARAH
RABIATUL

terima kasih sebab hadir dalam hidup saya...
syukran atas segala kenangan dan pengalaman
moga ukhawah kita sehingga jannah...
terima kasih sebab x pernah tinggalkan aku sendiri
terima kasih sebab setia bersama...
terima kasih atas nasihat2 yang x pernah henti
 
usrah inilah membuatkan aku jatuh cinta pada sebuah ukhwah 
usrah inilah yang membuatkan aku mengenali erti sebenar usrah

maafkan aku ...asif
atas segalaa sikap dan perangai aku...hee
maaf jika aku pernah membuat kalian tersentap 
im sorry sayang...hee

apapun.....
buat mereka diluar.
hargailah sebuah usrah...
carilah usrah..
carilah ilmu..
walau dimana pun kaki melangkah
sungguh kasih allah seluas langit dan bumi malah lebih luas
jangan pernah putus asa dengan rahmat allah
kerna allah x pernah berhenti menyayangi hambaNYA...

ya allah jika pertemuan kami yang terakhir itu di matriks...
maka pertemukanlah kami semula suatu saat nanti
tidak di dunia..
inshaallah di jannahMU..
kerna merekalah srikandi agamaMU yang begitu gigih memperjuangkan islam









Jumaat, 26 September 2014

HYE my dear matrikulasi Labuan @_@




 

Entah dimana mulanya ....
aku akhirnya terdampar sebagai seorang pelajar matrikulasi labuan sebagai budak SAINS..
Macamna hebat aku merancang ALLAH jua sebaik-baik perancang yang Maha Hebat..

Hari pertama kuliah aku da menangis
sebab subjek pertama adalah kimia..huhuu
masuk bilik tutorial kelas english dan kimia...
tambah aku frust sbb aku x suka sangat subjek tu
abies jax kuliah aku balik bilik dorm aku ...
yupz aku menangis sangat2 time tu
rasa nak feed up da dalam hidup time tu
rasa mcm dunia nie x adil!!!astagfirullah

Time tu aku rasa risau sangat
dengan kawan2 yg bukan seagama ngan aku
kawan2 yang tak sama tempat ngan aku...
sumanya sangat asing dan baru....
bertambah risauuuuuuuuuuuu !!!!!!!

tapi ALLAH mmg sebaik-baik perancang
tarbiah dari tempat asing itulah membuat aku kenal erti hidup BERAGAMA...
disanalah aku mengenal erti ukhwah iaitu persaudaraan dalam islam
disanalah aku mengenal erti jihad dalam belajar
disanalah aku belajar erti menjadi seorang daie
disanalah aku diajar menjadi seorang yang tabah dan sabar
disanalah aku diajar segala erti hidup...

stress ??????
ya mmg stress belajar kat sana
sebab stress dengan study
stress tengok orang study...hee
tapi itulah adat belajar...
aku terkadang tidur jam 2 ,3 ,4 pagi....
semata nak cover subjek yang aku lemah..

kat sekolah kimia aku selalu gagal until SPM pun D...
awal2 tu aku rasa ragu2 da nak sambunk kimia lagi
Tapi percayalah...
Pembelajaran kat Matriks sangat berbeza...
kat sana kita diajar untuk memahami kimia dan biologi (sorry aku budak modul 3 )
dengan mata hati...jadikan subjek2 tu masuk dlm life kita sehari2...
bukan sekadar hafal cam kat sekolah dulu...huuhhh
kimia yang paling aku anti dlu jadi subjek kesayangan aku...
tapi mungkin sbb aku dpt lecturer yg mmg hebat kan....hee

memang lumrah study hari2 aku ditemani ngan ubat2 nie...hahaha


HARI-HARI PERMULAAN STUDY
nie hari first aku study ....hahahha....
TIME NIE AKU LANGSUNG X FAHAM ...TAPI PASTUU BESTTTT GILER ....HEE

kalau mengantukkk ..nielahh penyelamatttt!!!!!!!hee



SEBELUM DAN SELEPAS EXAM
Abaikan yang selerak tu



AnTaRa LeCtUrEr KeSaYaNgAn KaMi


nie sir farid..dia ajar chemist gak....bestttttt giler...

nie kelas koko kami...kami jalan2 gi UK ...cari la sendiri mana lecturer kami..hee


nie ustaz yg aku paling sayang...ABI ...skg dia x ajar kt matriks da...
tapi dia banyak ajar aku ttg kehidupan ..best sgt kalau kenal dia...

nie aktiviti kelas agama kami.....kami buat sendiri tau semua tu....hee...kat depan MP

So sapa2 yg masuk matriks...chayo2 yar
walaupun ada kata yg  sapa masuk matriks mesti susah gila
sampai rasa x blh bnafas...
mana nak study nya ..mana lagi nk ikut aktiviti
tapi ramai jak kawan2 akk sempat gi tguk runningman malam2 
dota ...
tapi dapat score gak kat exam hee
tapi bagi akak...
kat mana2 kita study tetap susah sbb belajar mmg perlukan pengorbanan kan
pastu kat matriks tu ramai jak boleh ajar kita..
asalkan rajin jumpa lecturer

nie kitaorang kat laman biology kat MP


dan rajin-rajinkanlah diri untuk buat lecture note yer..mind map la....
hee
sorry buruk yar..hee...ikut korang lah nak buat cmana kan


apapun jangan give up...katakan tidak dengan putus asa....
hee..
walaupun trpaksa stay up



APAPUN JANGAN PERNAH PUTUS DENGAN RAHMAT ALLAH...
ALLAH ITU MAHA ADIL...
DAH BERUSAHA JANGAN LUPA
SENTIASA BERDOA ...
DAN SENTIASA DEKATKAN HATI TU KAT MASJID YAR
KAT MANA2 PUN KITA CARI MASJID FIRST YAR...




###########appaun just nak pesan kat adik2 bila da jauh dari famili ...pandai2lah jaga diri yar..\
jgn mudah terpengaruh sangat...


BYEE SUMA JUMPA ENTRY LAINNN