Isnin, 29 September 2014

SaAt UsRaH mEnAgIh CiNtA...


bila sampai kat matriks...
aku da mula risau ...
macamna aku jaga diri dan iman aku kat sana..
dengan suasana yang penuh dengan godaan dunia...
cabaran yang kerap menggetarkan iman...
namun..
allah maha penyayang...
allah x biarkan aku sendiri kat matriks..
dan x pernah biarkan aku..
allah letak aku kat satu kumpulan usrah

yang mana murabbi aku merupakan lecturer aku sendiri..
naqibah kami masih muda gi..
pangkat akak lah kiranya...
nama beliau MISS EFFA...
satu yang aku sayang sangat ngn miss..
dia sentiasa membawa senyuman manisnya kemana jua dia berada..
membuat hati yang rawan..
kembali tenang/..

miss effa banyak ajar aku erti sebuah usrah...
dialah akak kami kat matriks...
rindu sangat kat usrah akak ..hee


nak tahu satu cerita tak??
sebenarnya aku nie x minat ikut usrah dlu...
aku selalu tertanya perlu sangatkah usrah nie...
dahlah aku sibuk ngan studi kat matriks..
mana nak fokus belajar ..
nak masuk usrah lagi...
jadi tiap pertanyaan aku ..
allah sering jawab melalui tarbiah pengalaman...
saat aku terdetik x nak pergi usrah...
allah tunjukkan bagaimana tiap perkara aku buat x menjadi...
hati aku x tenang...
aku rasa time tu iman cam turun memanjang jak...
pernah aku tak gi usrah...
alasan nak buat assignment..
last2 assignment x siap pun..hee

kat sini aku nak cakap bila kita buat amal..
jangan kedekut ngan masa...
masa tu milik allah..
jangan berkira ngan allah...
aku jujur ...
kerap kali mengalami kejadian...
bila ikut usrah..
malam tu hati aku tenang kembali...
semangat nak beljar naik balik..
beban kat dada pun berkurang...

allah tahu aku x boleh jaga diri aku sendiri..
sebab tu dia kenalkan aku ngan orang2 yang hebat mcm usrahmate aku..
sayang sangat mereka!!!!!!!!!


nie kitaorg kat umah miss..hee..sedapp owhhh..
orang kata usrah nie mesti bosan...
kononnya terpaksa dengar bebelan naqib/naqibah usrah 24 jam
pastu mesti x blh gelak-gelak la..
skema la...

TAPI..
group usrah aku deffinetly different...
sebab kitaorang semua gila2...
kitaorang enjoy gila time usrah....
time usrah tu...
mesti ada terselit gelak ..
ahli usrah mmg xyah cakpalah..
suma mmg hampeh...hahaha...
asyik nak buat lawak jak...
hahahaha

yang istimewanya usrah aku nie...
walaupun kuat main2...
tapi bila nak discuss...
mmg nampak kematangan mereka terserlah..
inshaallah kamilah bakal srikandi islam..amin...hee

siapa cakap usrah bosan??
hee
kami enjoy jer...

nie schoolmate plus usrahmate..hee...my sahabat until jannah

time nie kitaorang kat taman botani labuan

usrah x semestinya kat rumah
universal lah sikit...
buat para naqibah...
bawalah mad'u tu sekali sekala melihat alam
berusrah sambil melakaukan amal kat tempat2 awam
mcm kat taman rekreasi ka
sekurang2nya
ada unsur dakwah kita lakukan...
jgn duk terperap ikut silibus usrah jer..hee


gambar nie aku paling suka...sebab aku paling depan...hahahaa

so sad..aku x da time nie...sebab balik kk..huhuhu
nie durank hiking...
jeles sangat time nie...

bestkan durank???huhu 

aahhh nielah kitaorang semua...
kesian miss...hee..
dia yang ambilkan gambar tuk kitaorang...
dakwah itu universal!!!!!!!!!!!!!!
best giler time nie...

Tambah kapsyen


kek nie aku x ingat bufday sapa...
tapi tiap kali ada yg bufday..
kitaorang akan kumpul duit belikan hadiah..
heee
itulahh
ukhwah!!!!!!!!

Dimanapun kita
carilah usrah...
berusrahlah dengan kasih sayang...
agar allah menyayangi...
jangan tinggalkan usrah..
percayalah...
aku pernah dan sedang merasa sakitnya
bila usrah sudah x da dalam diri aku...
betapa pahit tanpa usrah...
kerana sudah hilang satu nikmat..
nikmat ukhwah yang dibentuk kerna allah
sudah hilang sahabat2 yang pernah brdiri bersama berjuang di jalan dakwah
sebab kami kan semua da berbeza tempat pengajian...
bila tiada lagi tempat kita..
berbincang isu ummah
itu amat menyakitkan...

sahabat sayang semua...
MISS EFFA
KERTINI KAMAL..
HUDA
LILIANA
AZIZAH 
ELINAH
NAIEMAH
IZZATI 
DONA
SARAH
RABIATUL

terima kasih sebab hadir dalam hidup saya...
syukran atas segala kenangan dan pengalaman
moga ukhawah kita sehingga jannah...
terima kasih sebab x pernah tinggalkan aku sendiri
terima kasih sebab setia bersama...
terima kasih atas nasihat2 yang x pernah henti
 
usrah inilah membuatkan aku jatuh cinta pada sebuah ukhwah 
usrah inilah yang membuatkan aku mengenali erti sebenar usrah

maafkan aku ...asif
atas segalaa sikap dan perangai aku...hee
maaf jika aku pernah membuat kalian tersentap 
im sorry sayang...hee

apapun.....
buat mereka diluar.
hargailah sebuah usrah...
carilah usrah..
carilah ilmu..
walau dimana pun kaki melangkah
sungguh kasih allah seluas langit dan bumi malah lebih luas
jangan pernah putus asa dengan rahmat allah
kerna allah x pernah berhenti menyayangi hambaNYA...

ya allah jika pertemuan kami yang terakhir itu di matriks...
maka pertemukanlah kami semula suatu saat nanti
tidak di dunia..
inshaallah di jannahMU..
kerna merekalah srikandi agamaMU yang begitu gigih memperjuangkan islam









Jumaat, 26 September 2014

HYE my dear matrikulasi Labuan @_@




 

Entah dimana mulanya ....
aku akhirnya terdampar sebagai seorang pelajar matrikulasi labuan sebagai budak SAINS..
Macamna hebat aku merancang ALLAH jua sebaik-baik perancang yang Maha Hebat..

Hari pertama kuliah aku da menangis
sebab subjek pertama adalah kimia..huhuu
masuk bilik tutorial kelas english dan kimia...
tambah aku frust sbb aku x suka sangat subjek tu
abies jax kuliah aku balik bilik dorm aku ...
yupz aku menangis sangat2 time tu
rasa nak feed up da dalam hidup time tu
rasa mcm dunia nie x adil!!!astagfirullah

Time tu aku rasa risau sangat
dengan kawan2 yg bukan seagama ngan aku
kawan2 yang tak sama tempat ngan aku...
sumanya sangat asing dan baru....
bertambah risauuuuuuuuuuuu !!!!!!!

tapi ALLAH mmg sebaik-baik perancang
tarbiah dari tempat asing itulah membuat aku kenal erti hidup BERAGAMA...
disanalah aku mengenal erti ukhwah iaitu persaudaraan dalam islam
disanalah aku mengenal erti jihad dalam belajar
disanalah aku belajar erti menjadi seorang daie
disanalah aku diajar menjadi seorang yang tabah dan sabar
disanalah aku diajar segala erti hidup...

stress ??????
ya mmg stress belajar kat sana
sebab stress dengan study
stress tengok orang study...hee
tapi itulah adat belajar...
aku terkadang tidur jam 2 ,3 ,4 pagi....
semata nak cover subjek yang aku lemah..

kat sekolah kimia aku selalu gagal until SPM pun D...
awal2 tu aku rasa ragu2 da nak sambunk kimia lagi
Tapi percayalah...
Pembelajaran kat Matriks sangat berbeza...
kat sana kita diajar untuk memahami kimia dan biologi (sorry aku budak modul 3 )
dengan mata hati...jadikan subjek2 tu masuk dlm life kita sehari2...
bukan sekadar hafal cam kat sekolah dulu...huuhhh
kimia yang paling aku anti dlu jadi subjek kesayangan aku...
tapi mungkin sbb aku dpt lecturer yg mmg hebat kan....hee

memang lumrah study hari2 aku ditemani ngan ubat2 nie...hahaha


HARI-HARI PERMULAAN STUDY
nie hari first aku study ....hahahha....
TIME NIE AKU LANGSUNG X FAHAM ...TAPI PASTUU BESTTTT GILER ....HEE

kalau mengantukkk ..nielahh penyelamatttt!!!!!!!hee



SEBELUM DAN SELEPAS EXAM
Abaikan yang selerak tu



AnTaRa LeCtUrEr KeSaYaNgAn KaMi


nie sir farid..dia ajar chemist gak....bestttttt giler...

nie kelas koko kami...kami jalan2 gi UK ...cari la sendiri mana lecturer kami..hee


nie ustaz yg aku paling sayang...ABI ...skg dia x ajar kt matriks da...
tapi dia banyak ajar aku ttg kehidupan ..best sgt kalau kenal dia...

nie aktiviti kelas agama kami.....kami buat sendiri tau semua tu....hee...kat depan MP

So sapa2 yg masuk matriks...chayo2 yar
walaupun ada kata yg  sapa masuk matriks mesti susah gila
sampai rasa x blh bnafas...
mana nak study nya ..mana lagi nk ikut aktiviti
tapi ramai jak kawan2 akk sempat gi tguk runningman malam2 
dota ...
tapi dapat score gak kat exam hee
tapi bagi akak...
kat mana2 kita study tetap susah sbb belajar mmg perlukan pengorbanan kan
pastu kat matriks tu ramai jak boleh ajar kita..
asalkan rajin jumpa lecturer

nie kitaorang kat laman biology kat MP


dan rajin-rajinkanlah diri untuk buat lecture note yer..mind map la....
hee
sorry buruk yar..hee...ikut korang lah nak buat cmana kan


apapun jangan give up...katakan tidak dengan putus asa....
hee..
walaupun trpaksa stay up



APAPUN JANGAN PERNAH PUTUS DENGAN RAHMAT ALLAH...
ALLAH ITU MAHA ADIL...
DAH BERUSAHA JANGAN LUPA
SENTIASA BERDOA ...
DAN SENTIASA DEKATKAN HATI TU KAT MASJID YAR
KAT MANA2 PUN KITA CARI MASJID FIRST YAR...




###########appaun just nak pesan kat adik2 bila da jauh dari famili ...pandai2lah jaga diri yar..\
jgn mudah terpengaruh sangat...


BYEE SUMA JUMPA ENTRY LAINNN

Ahad, 6 Julai 2014

BUKAN SESIAPA

"siti,apa rahsia kejayaan kau???"
"alaaa....mcam biasala...aq nie selalu solat hajat ...solat taubat..buat baik...bla..bla..bla"

"man..wah tahniahla dapat dekan...kongsila tips..."
"hahahA."...nak kongsi mcmana ..aku mmg lahir2 da pandai

kekadang tu bila kejayaan datang bertalu-talu...
kita mula berdiri megah...
seakan-akan kitala yg hebat...
tanpa kita sedar ...
disebalik kejayaan kita...
berpuluh manusia menjadi asbab kejayaan kita...

berada di kampus ipg ini...
mmbuat aku terfikir sejenak..
aku tidak meminta utk menjadi seorang guru bahasa arab...
lantas..
semuanya berputar kembali ke masa silam...
sejak dulu kazen2 suka pnggil aku ngn gelaran ustazah...
kerna aku satu2nya budak lepasan smka...
aku x kisah...
sbb bagi aku smua tu gurauan...hahaha
pernah selepas spm aku mendapat tajaan ke mesir dlm bidang islamiah..
aku tolak...

masuk matriks...
seorang kawan non muslim...
first day kami jumpa...
dia panggil aku ngan gelran ustazah..
dan sejak tu...dia pnggil aku camtu..
pernah suatu ketika sebelum nak masuk bilik tutorial...
dia pesan ..
supaya aq jadi guru agama...hahaha
weird man..
kami x sama agama..
tetapi dia seseorang yg sering kali mngingatkn aq tntng apa itu agama...
dan aq sering tersentak ngan kata2 dia

my dear fwenz kat matriks sejak tu...
selalu mnyakat aq ngn panggilan tu...
aq biarkan jak la tetapi kekadang tu aq ckp gak..
jgn panggil camtu..sbb aq x nak ia jdi doa plak..
bila berada kat IPG nie...
aku teringat balik kat kawan dorank semua..
seakan-akan panggilan durank kat aq selama ini..
menjadi satu doa buat aq...
kat sini..
aq contact balik ngn kawan aq yg non muslim tu..
bila da contact balik ...
dia terkejut gak bila dia tahu ..
aq dapat guru bahasa arab..
dia x sangka ...
dia pesan..
"mungkin ini adalah takdir yg ditentukan tuhan utk dirimu..agar engkau memberikan yg terbaik utk agamamu"
seriously...aq speechless...
aq tanya kat dia..
perkara yg sering bermain kat minda aq..
kenpa dia panggil aq ngn panggilan tu sedangkan ramai gak yg mcm aq kat kelas..
dan malam tu aq da dpt jawapannya..
mungkin allah nak aq tetapkan hati aq kat sini..
tersenyum dgn jawapan dia..
jwpan yg hanya aq..dia dan ALLAH yg tahu..
ya allah...
kalaula dia seorang muslim..
pasti dia akan menjadi muslim yg baik...
kawan2 aq kata...cuba bawa dia kenal islam...
aq senyum..
bkn aq x nak...tetapi aq tak cukup kuat..
ayat last aq tuk dia hanya satu..
"semoga kau jumpa apa yg kau cari selama ini".....



TAKDIR ALLAH MENETAPKAN AQ DISINI...
DI TEMPAT YG CUKUP ASING BAGIKU...
BERPINDAH DARI BAIAH YG SEBELUM INI PENUH DGN UJIAN DUNIA..
KE BAIAH YG SOLEHAH
MATRIKS DAN IPG BEGITU BERBEZA 360'

RABBI YASSIR WALA TUASSIR...
MOGA PENGHIJRAHAN INI MEMBAWA SERIBU MAKNA BUAT DIRI INI WA UMMAH WA ADDEN..
SUNGGUH SEMUA INI X MUDAH...
NAMUN INILA TAKDIR KU DAN JALAN INI MILIKKU..



Selasa, 1 Julai 2014

BAKAL PENDIDIK YG MENDIDIK DAN TERDIDIK

Masi ingat bukan tentang impian yg satu itu...
yaaa...seorang psikologi...
tapiiii......
kini ia hanya sekadar impian dgn harapan suatu saat nanti aq akan kembali mengambil citta2 itu...
kini aq seorang bakal guru
di institut pendidikan guru pendidikan islam
allahuakhabar
berat sungguh hati ini ingin menerima takdir yg telah diaturkan ini
namun siapa aku tuk menidakkan perinth tuhan

bukan aq membenci akan pekerjaan ini..
malah seorang guru itu amatla mulia di sisi allah
apakan lagi dengan menjadi seorang guru bahasa arab....

ya allah ...
berikan aq kekuatan tuk meneruskan perjuangan yg akan bermula ini..
setahun meninggalkan arab ...
apakah aku mampu mencapai kembali bahasa arab itu..
berdepan dgn sahabat2 yg cukup hebat
sahabat2 maahaad
 para hafiz
smka
SBP...
siapala aq dihadapan mereka
seakaan-akan aq hanya semut yg kecil ...

aku teringat kembali bagaimana ...
tiga tahun lalu ..
aq menangis kat cikgu kimia kerna aq x dpt nk angkat sains..
cikgu tenangkan aq dgn mengatakan..
jika bkn rezki aq di sains mungkin ustzah adala rezki kamu..
saat itu aq hanya trtawa..
kerna bagiku itu sangat mustahil...
mana mungkin orang mcm aku nie nak bergelar gelaran camtu
result spm keluar..
da mmg semua subjek agama A...
aq no komenla...
masuk kat matriks...
kawan2 kat kelas asyik panggil aku ngn gelaran ustazah...
nak kata pakai tudung labuh..
opkos x..lagipn kat kelas tu ada seorg sahabat lagi yg mmmg pakai tudug labuh..
budak pendiam kat kelas??
hahaha tentula x....
mmg kaki cakap plus kaki gosip kat kelas...
heee...
kawan2 yg non muslim pun panggil guna gelaran tu..
sampaikan pernah suatu kali tu
kawan lelaki yg non muslim datang dekat aq..
pastu dia tanya..
"ustazah...kau x nak jadi ustazah ka?"
aq dgn lancarnya cakap palis-palis( maksudnya bagi org sabah moga dijauhkan)
"jadila ustazah...boleh kau ajar budak2 ttg kehidupan "
aq yg time tu nak masuk kelas terus berhenti dpn kelas..
tergamam..
x tau nak kata apa bila ayat tu keluar dari mulut seorang yg bukan seagama dgn kita..
setahun kat matriks..
kenakalan semakin menjadi2...
mujurla ada murabbi dan sahabt2 yg mmg jaga aku..hee
pastu aq tekad yg aq hanya nak jadi psikologi..
the only one...
sebab mmg x minat nak ngajar...
aq pn isila IPG yg bhgian kaunseling (sbb aku kat minat benda camtu )
dan pemulihan..
iv pertama tu okla..
dapat pemulihan( at least bkn bhg agama)
tapi bila time iv kedua tu..
tetiba dapat kos arab...
pegi jakla sbb dgn harapan mungkin dorank boleh ubah nanti...
tapi......
x taula mungkin allah da takdirkan aq kat sini kan..
bumi penuh tarbiah ini..
sepanjang interview tu allah mudahkan aq...
pastu pakcik teksi yg antar aq ke feri siap bagi nasihat kat aq..
tentang pentingnya cikgu tuk agama...
dan akhirnya...
semua tu termakbul...
aq sekarang kat ipg..
dan mmg dah takdir x dpt nak ubah kos..
aku kekal sebagai cikgu pelatih kos arab


sukakah aku??????
tentu tidak...
asal pas solat time kat IPG ne mmg komfom aq nangis..
bkn nangis sebab apa...
tapi hati nie da tak sanggup..
memikirkan tuk bertahan selama lima tahun
mungkin juga selama-lamanya...
aq masih cuba tuk redha...
jika ada yg katakan aq nie x tahu bersyukur sbb dpt kat sini...
honestly...aku syukur sgt sbb ddapat kat sini..
bolehla lembutkan hati aq yg keras nie..hahaha
disini tarbiah merata-rata..
tetapi..
hati aq sakit...
menerima sesuatu yg kita x inginkan..
dan berada dlmnya buat selmanya..
kini impian sejak tingkatan 2 aq lepaskan...

benar tuk redhakan hati amat sakit...
ya allah kuatkan aq ...
aq takut aq tidak mampu mengalas amanahMU yg berat ini..
aq lemah ya allah,...

apa yg membimbangkan..
bagaimana jikalau UPU kluar bln sembilan nie...
dan aq dpat kos PSIKOLOGI...
mmg aq x kan pergi...
tapi mampuka aq menerima kenyataan itu???

kenapa nak masuk kalau x minat???
hanya satu..
demi meraih redha ALLAH melalui redha ibu ayah...
anak manakah yg sanggup membuat permata hati mereka bersedih bukan..

sudah jalan ini yg allah tunjukkan..
menjadi seorang pendidik
tuk anak bangsa...
agar mereka kembali kepada KALAMULLAH..
yg kini semakin dilupakan..

YA ALLAH AMPUNILA HAMBAMU INI
BEGITU SUKAR UNTUK MENERIMA QADA DAN QADAR MU.
YA ALLAH
HAMBAMU MEMOHON AGAR ENGKAU KUATKANLA HATI YG
MULAI LEMAH INI..

Sabtu, 7 Jun 2014

IMPIAN @ MIMPI...

IMPIAN DAN MIMPI....

APAKAH SAMA ATAU SEBENARNYA IA BERBEZA?????
sebenarnya kalau buku buku tebal yg bernama makcik kamus dewan bahasa tu...
mesti byk jwpnnya kan...
menurutku sendiri ...keduanya memang berbeza...

Impian merupakan sesuatu yg kita impikan...
dan mempunyai probability yg akan kita capai...
dengan syarat ...
usaha ..tawakal..doa...apa yg psti impian itu semestinya berlandaskan islam...
contohnya seorang anak kecil menyimpan impian utk menjadi seorg doktor...
lalu dia berusaha melaksanakan impiannya itu...
dan dia berjaya..

mimpi pula...
hanya sesuatu yg kita idamkan...
tetapi kita tahu ia x kan tercapai...
seperti seorg pakcik tua bermimpi menjadi seorg anak kecil lagi ...
ataupun dia mengimpikan untuk masa kembali ke zaman silamnya...
walau bagaimana ia berusaha ..
tetapi itu mustahil,....

aq sendiri menyimpan impian dan aq tidak ingin impian itu merubah menjadi sekadar angan2 mahupun mimpi...
kerna bermimpi utk impian itu x salah....
sewaktu kecil...bila ditanya oleh cikgu waktu besar nanti ingin menjadi apa..
pasti ramai yg mnjwb ..
polis...doktor...peguam..saintis...askar...
aq juga tidak ketinggalan mnjadikan itu sbgai cita2ku...

melangkah ke alam sekolah menengah..
masa mematangkan kita...
aq mellihat dunia dgn kaca mata yg lebih luas...
alam pekerjaan bukan sekadar itu..
terlalu luas ...terlalu bernilai semuanya..trlalu murni setiapnya..

kini...
aq menyimpan sebuah impian...
untuk menjadi seorang AHLI PSIKOLOGIST yg berjaya....
INSHAALLAH...
buat adden wa ummah..

dan pastinya remaja menjadi sasaran..
lihat sahaja pusat juvenil...serenti...penjara...
majoriti dihuni oleh remaja ...
bukan hanya sekadar remaja...tetapi remaja islam...
tidak hairan mengapa negara malaysia masih terumbang ambing..
walaupun kita lihat kononnya malaysia sdh gah di persada dunia..
hakikat yg ckup perit yg diselindungkan...
masyarakat kita sdh mulai hilang akhlaknya...
sebuah keluarga yg kaya raya tetapi miskin kasih sayang
sebuah keluarga yg miskin malah bertambah miskin dgn kasih sayang..
salah siapakah semua ini??
aq tidak ingin mengulas lanjut ttg semua ini...
kerna jika asyik menuding jari...
masalah tdak akn pernah selesai malah hanya mengundang bencana..

PSIKOLOGIST REMAJA adalah impianku...

mangapa hanya remaja???
kerna aq seorang remaja dan aq tahu betapa susahnya ketika berada di peringkat ini...
disinila...iman  dan nafsu seakan berlawan..
untuk memenangi sang raja yg bernama hati...
jika hati di tawan oleh iman...
maka bersyukurla...
jika nafsu??
bagaimana?????????????


aq menulis impian ini...supaya suatu saat tatkala aq mulai lupa akan impian ini...
kalian yg membacanya akan kembali mengingatkan aku..
tuk melaksanakan impian ini..
aq tidak mahu ia sekadar sebuah mimpi...
jika mata tertutup sebelum sempat ia terlaksana..
moga hadir seseorang yg melaksanakanya..

JIKA TAKDIR ALLAH MENETAPKAN
BAHAWA JODOHKU UTK PSIKOLOGIST TIADA...
MAKA  INGATLA WAHAI DIRI...
SETINGGI AWANPUN KAU MENYIMPAN CITA2 ITU..
SEDALAM LAUTAN KAU MENGIKAT CITA2MU..
INGATLAH ANDAI TAKDIR ITU BKN UTKMU..
MAKA REDALAH WAHAI HATI...
KERNA PERANCANGAN ALLAH JAUH LAGI HEBAT...
MALAH INGATLAH...
SIAPALA ENGKAU DIHADAPAN TUHANMU...
CUMA WAHAI DIRI...
JANGAN ENGKAU PERNAH LUPA ...
AKAN SENTIASA LAHIR SEORANG REMAJA...
DAN BANTULA MEREKA...
KERNA...
UNTUK MELIHAT JATUH BANGUNNYA SEBUAH KERAJAAN..
LIHATLAH PARA PEMUDA DAN PEMUDINYA...
JIKA BAIK ..
MAKA ELOKLAH NEGARA ITU...
JIKA TIDAK..
MAKA ENGKAU LIHATLAH ...
MEREKA BLH MENUMBANGKAN KERAJAAN ITU..




Jumaat, 24 Januari 2014

Surat Cinta Dariku...

Assalamualaikum dan salam sayang semuanya...
sebenanrnya da lama da iqah nak tulis benda nie...
sejak dulu lagi...tinta ini sering bermain2 di benak fikiran iqah..
hari nie smpena hari segala penghulu...
iqah nak tulis surat cinta kat korang semua..
baca yer????
pliss.........

buat kalian semuanya...
jujur aku katakan....
aku takut sangat takut....
andai saja malaikat Izrail datang menjemputku...
saat hati memikirkan kapan tibanya hari itu..
hatiku seakan2 ingin jatuh...
tangan ku serta merta sejuk menggigil
aku benar2 khuatir....
bagaimana amal yang akan aku persembahkan kepada tuhanku...
apakah catatan kananku lebih berat???
ataupun kiri???
allahurabbi....

buat ibu dan ayah  yang di kasihi...moga allah sentiasa merahmati kalian wahai ibu ayah ku sayang...
atas tiap titik airmata...darah...keringat...yang kalian titiskan demi menjadikan aku seorang mawar agama...
moga ganjaran syurga firdausi bukan kalian...sungguh x mampu ku balas walau dgn sgala isi dunia...
wahai ibu dan ayah...ampuni segala dosa anakmu ini...bermula lahirku kedunia hingga mata menutup x terbuka lagi...ampuni tiap keteranjuranku dlm berbicara dalam tingkah laku...kerna sering kali akal nafsu ku turuti...jiwa remaja ku patuhi..halalkan tiap titik darah yang mengalir dlm tubuhku ini wahai ibu dan ayah....
dan sungguh maafkanlah anakmu ini kerna sering gagal dlm menjadi anak yang solehah...

buat adik-adik akak yang begitu comel semuanya...pejuang-pejuang agama allah...
zaini..akmal....irfan dan si kecil kakak..farish...
maafkan akak yer dik..kerna selalu gagal dalam menjadi seorang kakak yang mithali..
maafkan kakak andai ada janji yang tak tertunai...sungguh kesibukan dunia kerap melalaikn diri ini..
adik2 kakak...akan mohon..
jadilah anak yang soleh sayang....jagailah ibu dan ayah...kerna kalian merupkan lelaki dalam keluarga..
berbaktilah pada agama wahai adik ku sayang...
jangan kalian pernah tewas dengan godaan dunia terutama yang bernama wanita..
biar kita miskin harta adikku..jangan pernah miskin iman...
jangn pernah kalian kejari dunia yang akan kita tinggalkan ini...
tapi kejarlah akhirat yang dimana... disanalah kenikmatan abadi....
adik2 akak...jaga diri bebaik2 yer sayang....

buat sahabat2 ku yang sering aku berjanji untuk meniti syurga bersama kalian...
ct hidayah , fatin, azizah, ikhwani, hadizah, khairiah, naiemah, liliana, kertini, pika, fatihah, yun, mun, zatiy, mida, bibi, ...telah bertahun kita mengikat tali persahabatan kita...
cukup mewarnai hidup ini...
suka dan duka cukup banyak menjadi asam garam dlm kehidupan ku..
x pernah aku di tinggalkan ...
walau jarak memisahkan kita..
malasnya dlm mencari redhaNYA...kalian datang dgn ayat allah ...memarahi sikapku..
saat aku sedih kecundang kalian dtang penuh nasihat kesabaran....
saat kegembiraan mewarnai hidupku..kalian tersenyum dan berbahagia namun tidak lupa mengingatkan aku kegembiraan dunia x akan pernah kekal...
kalian...maafkan aku yar????....atas tiap sikapku pada kalian...
sahabatku...andai aku tidak bisa lagi menyambung perjuangan allah...
tolong kalian jangan pernah berhenti...
tolong kalian sentiasa kuat menyambung dakwah ini..
bantula tiap saudara kita di sana...
kasihani rmaja islam kita yang ketandusan imannya...

buat guru-guruku...
halalkan dan redhailah tiap ilmu yang kalian curahkan...
tanpa kalian aku juga tidak bisa menjadi insan ....
maafkan aku andai terguris di hati atas tindak tandukku...
wahai murrabi ku semuanya...
didikla tiap jiwa yang kehausan ilmu dgn penuh rasa cinta...
sebagaimana kalian mendidik anak-anak kalian...
sungguh jangn biarkn anak2 muridmu tersesat dlm mencari jln kehidupan..

buat kakak2 dan abang2 yang pernah hadir dlm hidup ini...
yang tanpa henti mengutus nasihat sabar..syukran jazillan semuanya...
terima kasih krna sentiasa bersabar melayan kerenah anak gadis yg cerewet ini...
sebagaimana kalian bersabar melayan kerenah ku...
tolong...
bantuilah adik2 kalian yang berada diluar...seperti kita yg tidak pernah ada ikatan darah..
kalian lindungilah adik2 di luar sana..
tegakkan islam dlm jiwa mereka semuanya..

buat sahabat2 yang sentiasa hadir dlm hidupku sejak kecil hingga kini...
terima kasih yar...sbb kalian sbnrnya tiap seorg cukup bermakna dlm hidup ini...
kehadiran kalian mengajar aku lebih dewasa....
maafkan aku andai pernah kalian terluka kerna sikapku..
sebagaimana kalian sentiasa berbaik dgnku...
maka tolonk..
sebarkan ukhwah islamiah itu kepada seluruh saudara kita diluar
agar mereka merasa indahnya ukhwah islamiyyah 
sperti aku merasa manisnya ukhwah itu...

buat sahabat2 ku yg bergelar ar-rijal..
syukran kerna mengajar aku tentang dunia...
sebagaimana kalian melayan baik muslimah sperti ku...
maka tolong...
lindungilah tiap muslimah di luar sna...
mereka gadis yg lemah..
bersabarlah kalian dgn sikap mereka....

buat imam ku....
aku tidak pasti apakah di dunia ataupn di  syurga tempat pertemuan kita..
apapun satu ingin aku katakan...
aku bukanlah seorg wanita yg sempurna...
maka maafkn aku atas tiap kelemahan ku...
pesanku...
jadilah imam bukan sahaja kepada keluarga ..
namun kepada ummah...
kerna itu lebih membuat aku bahagia...

dan siapa pun kalian
yang pernah hadir dalam hidupku....
terima kasih semuanya...
telah aku halalkan dan maafkan segalanya...
moga syurga allah tempat pertemuan kita...
sesungguhnya..
aku benar-benar memerlukan doa kalian
disaat aku sudah x bisa untuk mengadah tangan berdoa
siapapun kalian...
ingatlah...
sungguh kematian itu pasti buat tiap insan di muka bumi ini....
saat ia hadir...tak dapat kita tunda  walau sesaat...
maka apakah amalan kita??
bersediakah kita????
"tegakkanlah islam dalam  dirimu nescaya islam akan tertegak di dunia luar'
hassan al banna

warkah ini telah aku ukirkan buat kalian ...
kerna aku tak pernah tahu kapan tiba ajalku...

tulus ikhlas....
dari bakal jenazah...
NURUL AFIQAH DIANA ABD LATIFF..




saat talkin berbicara...