Jumaat, 26 September 2014

HYE my dear matrikulasi Labuan @_@




 

Entah dimana mulanya ....
aku akhirnya terdampar sebagai seorang pelajar matrikulasi labuan sebagai budak SAINS..
Macamna hebat aku merancang ALLAH jua sebaik-baik perancang yang Maha Hebat..

Hari pertama kuliah aku da menangis
sebab subjek pertama adalah kimia..huhuu
masuk bilik tutorial kelas english dan kimia...
tambah aku frust sbb aku x suka sangat subjek tu
abies jax kuliah aku balik bilik dorm aku ...
yupz aku menangis sangat2 time tu
rasa nak feed up da dalam hidup time tu
rasa mcm dunia nie x adil!!!astagfirullah

Time tu aku rasa risau sangat
dengan kawan2 yg bukan seagama ngan aku
kawan2 yang tak sama tempat ngan aku...
sumanya sangat asing dan baru....
bertambah risauuuuuuuuuuuu !!!!!!!

tapi ALLAH mmg sebaik-baik perancang
tarbiah dari tempat asing itulah membuat aku kenal erti hidup BERAGAMA...
disanalah aku mengenal erti ukhwah iaitu persaudaraan dalam islam
disanalah aku mengenal erti jihad dalam belajar
disanalah aku belajar erti menjadi seorang daie
disanalah aku diajar menjadi seorang yang tabah dan sabar
disanalah aku diajar segala erti hidup...

stress ??????
ya mmg stress belajar kat sana
sebab stress dengan study
stress tengok orang study...hee
tapi itulah adat belajar...
aku terkadang tidur jam 2 ,3 ,4 pagi....
semata nak cover subjek yang aku lemah..

kat sekolah kimia aku selalu gagal until SPM pun D...
awal2 tu aku rasa ragu2 da nak sambunk kimia lagi
Tapi percayalah...
Pembelajaran kat Matriks sangat berbeza...
kat sana kita diajar untuk memahami kimia dan biologi (sorry aku budak modul 3 )
dengan mata hati...jadikan subjek2 tu masuk dlm life kita sehari2...
bukan sekadar hafal cam kat sekolah dulu...huuhhh
kimia yang paling aku anti dlu jadi subjek kesayangan aku...
tapi mungkin sbb aku dpt lecturer yg mmg hebat kan....hee

memang lumrah study hari2 aku ditemani ngan ubat2 nie...hahaha


HARI-HARI PERMULAAN STUDY
nie hari first aku study ....hahahha....
TIME NIE AKU LANGSUNG X FAHAM ...TAPI PASTUU BESTTTT GILER ....HEE

kalau mengantukkk ..nielahh penyelamatttt!!!!!!!hee



SEBELUM DAN SELEPAS EXAM
Abaikan yang selerak tu



AnTaRa LeCtUrEr KeSaYaNgAn KaMi


nie sir farid..dia ajar chemist gak....bestttttt giler...

nie kelas koko kami...kami jalan2 gi UK ...cari la sendiri mana lecturer kami..hee


nie ustaz yg aku paling sayang...ABI ...skg dia x ajar kt matriks da...
tapi dia banyak ajar aku ttg kehidupan ..best sgt kalau kenal dia...

nie aktiviti kelas agama kami.....kami buat sendiri tau semua tu....hee...kat depan MP

So sapa2 yg masuk matriks...chayo2 yar
walaupun ada kata yg  sapa masuk matriks mesti susah gila
sampai rasa x blh bnafas...
mana nak study nya ..mana lagi nk ikut aktiviti
tapi ramai jak kawan2 akk sempat gi tguk runningman malam2 
dota ...
tapi dapat score gak kat exam hee
tapi bagi akak...
kat mana2 kita study tetap susah sbb belajar mmg perlukan pengorbanan kan
pastu kat matriks tu ramai jak boleh ajar kita..
asalkan rajin jumpa lecturer

nie kitaorang kat laman biology kat MP


dan rajin-rajinkanlah diri untuk buat lecture note yer..mind map la....
hee
sorry buruk yar..hee...ikut korang lah nak buat cmana kan


apapun jangan give up...katakan tidak dengan putus asa....
hee..
walaupun trpaksa stay up



APAPUN JANGAN PERNAH PUTUS DENGAN RAHMAT ALLAH...
ALLAH ITU MAHA ADIL...
DAH BERUSAHA JANGAN LUPA
SENTIASA BERDOA ...
DAN SENTIASA DEKATKAN HATI TU KAT MASJID YAR
KAT MANA2 PUN KITA CARI MASJID FIRST YAR...




###########appaun just nak pesan kat adik2 bila da jauh dari famili ...pandai2lah jaga diri yar..\
jgn mudah terpengaruh sangat...


BYEE SUMA JUMPA ENTRY LAINNN

2 ulasan:

Cahaya Rinduku berkata...

hurmm...mmg aku syg ko la ikaa ...hehe

cahaya ilmu berkata...

haaha.....bah zat kau bila lagi...hahaha