Ahad, 16 Disember 2012

cerita-ceriti tentang kelasku



Ya,malam nhe aku nak story sikit ngan korang ttg ahli kelas aku ….erm..apa yg special sgt ttg dorang sampai aku tulis kat blog nhe???hehehe…dorang nhe mmg special tau..bagi akulah…yelah tanpa ahli2 kelas aku yg byk kerenah nhe mcmana aku x rindu ttg dorang…huhuhu…

nhe ustazah kami ...kalau korang rasa ustazah nhe
cantik kat dlm lukisan nhe...dalm realiti lgilah...


First aku nak bagitau korang ttg guru kelas kami…namanya USTAZAH WAN ROSMAWATI merangkap wife USTAZ HAFIZY …ustazah wan nhe kalau org tengok blh cair tau…hehehe…yelah,dahlah ayu,sopan santun,lemah-lembut,cantik,solehah lagi tu(amin…)aku x tipu tau…ustazah nhe bgi aku speciallah gak selain guru kelas dia nhe kira ibu kami…sbb time2 dia masuk mesti adalah nasihat free dia bagi kami…aku x kisah pun malh best tau…sbb ustazah cakap tu dari hatiey dia…yelah kami nhe kan anak murid kesayangan dia(perasan plak)…ustazah…saya harap sgt ustazah cepat sembuh tau…sayang ustazah…


OK…nhe plak ttg ketua kelas aku,nama dia??hee..ANWAR ALWI…dia nhe first2 x nak jadi ketua kelas tapi terpaksalah dia terima bab x da gi yg blh dihrpkan…anuar nhe mmg rajinlah kalau bab tlg2 cikgu ,panggil2 cikgu masuk kelas dan byk gi …yelahkan dah namanya K.kelas .. perangai? Cam besa jax lah…x da luar biasanya…fwenz,harap2 kau berjya dlm usaha kau utk……hehehe

Nhe plak,penolong ketua kelas kami namanya AISYAH RUSLAN…huhuhu..dia  nhe mmg rajin dan kreatif gi..nasib baiklah dia yg jdi PKK kami ..lawa jugak kelas kami…sahabat aku nhe mmg hepi go lucky orgnya…tiap2 hari  ada jax yg dikecohkannya…kalau dia xda jadi kelas perpustakaan lah jwbnya kelas kami nhe…sayang kwn aku nhe….

Sekarang aku nak ckp ttg…huhuhu…member yg duduk sebelah anuar plak..AWANG NAJMUDDIN orangnya..dia nhe pendiam kat kelas kalau kat hostel x taula plak..orang Tanya sepatah dia pun jawab sepatah…awang nhe byk gak gelaran dia…nama korea pun ada,tapi..aku xingatlah…apapun dia nhe x diragui mmg pandai orangnya…semua subjek sains mmg makanan dhea ..huhuhu…tapi  diam2 awang nhe byk gak cerita aku dgr ttg dia…hehehe…

Aku nak kenalkan korang ngan sahabat aku yg merangkap roommate kesayangan aku…hehehe…dia nie sahabat aku insyaallah dunia akhirat…nama dia??IKHWANI SURAHMAN..wani ni mmg baik sgt kat aku Cuma aku jer lambat nak sedar..hee..sori arh fwenz…dia nie pendiam gak kat kelas (wat pa nak bising2 kan?x da faedahnya pun..huhuhu)tapi kalau bab study mmg num one lah..hee…sbb tulah selalu top three kat kelas..selain tu,mmg tugas harian dialah ingatkan kami bab ibadah..da dia pegang jawatan kerohanian..huhuhu..

Erm..sapa lagi ekk…owh ya!nie plak nama dia KHAIRIL SHATIR,..orang dia mcamana?hee..,.x yah nak ckp,satu skolah blh Nampak sendiri tau..bab dia nhe mmg rajin orangnya,hormatkan ckgu dah tu study hard gi…aku x tipu..bab orang cakap dia camtu…aku bgitau koranglah..hee…marah??tu aku x berani nak story kat oranglah…hee…rahsia kerajaan…

Pastu,nie plak sahabat aku yg dikenali sebagai NURUL IZZATI..schoolmate aku sejak di bangku skolah rendah gi…dia nie mmg jarang bercakap tau kat kelas bandingkan ngan kami smua…yelah byk ckpkan  blh bwa tambahnya dosa…hehehe..kwn aku nie mmg layan gila ngan lagu2 zaman 90 an..sampai aku pun kadang2 terjebak sklali(best apa lagu2 tu)…dia nie mmg open minded lah  kalau ngan aku…byk soalan dia nak Tanya…x kisah pun..hee..syang kau zatiey…

Kenal x RUSNAHRIANSHAH??...arh meh sini,aku nak cerita ngan korang ttg dia nie sikit..first,aku nak ckp yg dia nie mmg terer  la banding kami (rendah diri)..bila aku Tanya org belakng dia…sahabat aku kata dia nie mmg x kedekut ilmu walaupun pandai (gud2)..perangai dia??..truly lah aku kata mmg bikin panas lah gak…bkn kadang2 tapi selalu….hee..gurau jer..dia nie suka cari pasal ngan seorang sahabat nie …kalau korang ada jodoh aku x tau ekk…hee..apapun gud luck lah dgn apa yg kau kejarkan tu arh fwenz…chayo2…

Arh…nie member yg duduk blakang rusnah..nama dia tomei-tomei @ASHMIDA ALIMAT…orang dia??fuh..mmg cute ..hee..kalau ngan dia pasti x kering gusi korang…rindu plak aku ngan mida nie…dia nie nak gi plkn nanti…korang jgn nak try buli dia arh…hehehe…apa yg aku pling ingat ttg mida nie…dia nak sgt gi Australia…aku harap sgt impian dia nie tercapai…amin..kim salam ngan kangaroo arh kalau jumpa…hee

MOHD SABRI…itulah nama seorang lagi classmate aku..start taun nie dia agak lagi pendiam sebenarnya…aku x naklah story panjang2  ttg hal tu..kalau nak pinjam buku agama ..korang blh terus straight pinjam kat dia…sbb dia nie byk sgt buku2 agama..best lagi tu(keluaran terbaru)…dia nie mmg suka sgt senyu..kira oklah tu kan…senyum tu kan sedekah…hee…satu jax aku nak ckp ttg dia nie..selagi allah ada,jgn pernah menyerah  ,ok?..faham2lah..

Sekarang nie aku nak kenalkan korang ngan RABIATUL ADAWIYAH..perangai dia nie sama jax cam sabri…suka senyum…tulah dia nie awet muda (hehe)..orang akan kata dia nie x lain x bukan mmg ayu …cakap pun kadang2 aku yg tlg …bab perlahan sgt…mmg wanita melayu terakhir…hee..tapi jgn main2 ngan dia..kalau dah jumpa ngan roommate dia tu,..dia jugalah yg paling suka menyakat orang tau..hee…sayang kau biebie..

Next,namanya…KHAIRUL NIZAM….kalau korang cari pelukis…cari jer dia…bab dia nie mmg terer melukis..cita2 dia ?x silap aku nak jadi doctor..amin…ngamlah tu,ngan dia lagi yg jenis prihatin ngan org yg sakit…dia nie mmg disenangi ramai la( area budak2 lower form putra la)…so,kalau ada masalah jumpa jax dia..untuk yg sama gender lak ekk…oklah,malas aku nak cer panjg2 ttg dia nie…

NURUL AZANI…itu nama sahabat aku yg mmg berazam abiesz nak jadi doctor gak…amin..kalau minta terang ttg biology and kimia ngan dia..best tau..bab dia mmg pandai bgi penerangan…dia nie mmg senang nak bawa borak..kalau korang nak bgi nasihat…dia senang hatiey menerimanya…tapi pandai2lah bermain kata..hee..sahabat..aku harap kau hatiey 2 dlm melalui jln yg penuh pancaroba nie arh…ceh,ayat aku…fuh…

Seterusnya,member sebelah k.nizam…nama dia MOHAMMAD …simple kan nama dia…hee..dia nie setahu aku mmg seangkatan ngan sabri…rajin puasa(gud2)…pendiam?..huhuhu..comformlah kalau kat kelas tu susah nak dgr suara dia…kwn2 aku panggil dia imam..bab dia nie slalu jdi imam kat masjid  skolah terutama subuh jumaat..pasti surah as-sajadahjdi pilihan..harap2 teruskanlah sikap tu,walaupun da x skolah kat semai gi…

Pilot ..tu lah cita2 sahabat aku seorang nie…nama dia SYAIDATUL AFIFAH…orang tawau..dia nie minat abiesz kat fizik…harap2 tercapailah cita2 dia tu..bab aku pun teringin nak naik kpal terbang yg dia pandu….hahaha…susah tau nak cari perempuan jadi pilot zaman skarg..bkn senang..dia nie miss purple kami..bab dia suka sgt ngan purple..3P(pipz..purple..pilot)..hee…gud luck fwenz

UMAR KAMIL HUSAINI…arh dia nie..lagi pendiam dari putra2 yg lain..cita2 dia sma jax ngan pipz 
tu..amin..orang dia mmg pandai lah…kadang2 orang Tanya dia senyum jax…pelik plak aku dengar tu..hee..apa2lah kan…nielah peribahasa yg sesuai utk dia.,..diam-diam ubi berisi..hehehe..dia nie pemalu sikit depan public..so,mmg susahlah nak bya berborak..hehehe

Erm pas nie,si ayu’ plak..nama betul dia NUR IZZAH..mmg struggle orangnya…yelah kan..taun nie kan kmi ambik spm…sekali seumur hidup tu..korang jgn nak buat dia stress arh..bab dia nie x blh stress tau…betul..korea?..erm..mmg pilihan dia tu…sama  jax mcm aica rus…tappi dia nie pandai kawal dirilah…bkn mcm budak2 zaman sekarang hee…rindunya ngan budakz izzah nie..

Ok…putra terakhir yg pendiam kat kelas kami…nama dia.IZZAMUDDIN …apapun dorang nie pendiam kat kelas jax lah ,kalau kat aspura..no komenlah arh…kami satu form mmg dah tau sgt cita2 dia nie…nak belajar kat dubai..hee..bab dia nak sgt jadi doctor ..kalau nak minta tolong ngan dia…senang sgt…bab dia nie jenis on jer..so ada nak minta bantuan??minta jer ngan dia…hee

Ok..nie plak sahabat aku yg mmg susah nak ckp la..hee..name?NUR ZALINDA..sering ketawa,santai,setia,dan open minded..arh..tu lah antaranya ttg linda…mmg kwan yg baik,dan pendengar yg setia…x kisah apa org ckp yg penting dia tau dia buat tu sbb benar…aku syg sgt ngan kwn aku nie…apapun aku harap kau dpt jumpa sahabat yg mmg kau cari selama nie..hee…

NUR HANAN..ops..jangan tersilap..dia nie lelaki tau..ok..orang dia nie…adui susah aku nk cakap bab dia nie sebijik sama perangai cam rusna Cuma dia lagi powerlah…hari2 ada jax story dia nak bawa…menyakat org..arh tu kerja num. satu dia,…hee..apapun kalau dia x da ,x meriah lah kelas kami nie….

My lovely cousin dan juga sekaligus classmate aku..AFIQAH MUNIRAH…kazen sebelah ayah aku,….walaupun kami nie kazen tapi kami mmg x sama perangai tau.,.hee..kazen aku nie riuh orangnya..buat kau tersenyum jax..tapi jgn buat dia marah sudah…sbb aku pun x berani nak dekat …hee..dia nie sma jax mcm mohd..imam masjid..tapi memandangkan kazen aku nie pompuan so..imamah lah kiranya…sahabat…luv u mai kazen..hee..

Ok..nie barisan depan 2 aku plak..KHERUL orangnya..arh,dia nie mmg lawak orgnya…x tau lah napa kan..tapi org kata dia nie mcm elinah..kwn sebelah kelas aku..aku mana jax…hee…dia nie mmg geng2 org yg suka buwat kerenah kat kelas..apa yg dia buat,pasti ada jax gelak tawa yg kedengaran sekali…hee..dah besar panjang tapi perangai x ubah mcm budak2..tapi kalau dia  xda ,mmg mcm perpustakaanlah jwbnya..kalau kelas senyap maknanya dia join kwn sebelah dia buat projek…hee..layanz tidur…

FARHANA ZAKI..kawan baru kami taun nie..anak ketua sektor ..dia nie kira penyelamat lah gak..bab dia nie kalau cakap..fuh..best abiesz..so,aku nie bknnya berani sgt nak ckap ngan orang,dial ah salah seorang mangsa aku yg aku selalu minta tolong…dia nie mmg lucu orangnya..kadang2 org ketawa ngan telatah dia..walaupun dia x sedar pun time tu…apa yg aku pling suka kat dia nie..time kami da bincang ttg isu semasa ataupun ttg agama…mmg best tau..borak ngan dia…byk input kita dapat…syng kau ana..

Arh nie lah orang yg duduk sebelah kheerul..SYAFIQ AMIRHAN …dia nie,sgt2 lah santai orangnya…smapai kdg2 kita keliru dgn sikap dia..aku xtau nak describe mcmana ttg dia bab dia nie lain skit..lagipun aku nie bknnya sama gender ngan dia…apapun dia nie mmg minat sgt melukis bandingkan ngan belajar…itu yg aku pastilah..dan orang kata dia nie mmg alim orangnya…wallahuallam…kalau bab mengingat dia jugaklah yg antara yg dobit..hee

JASMIATI..itu sahabat depan meja aku..dia nie rajin sgt bantu bantu orang..tu yg dia nie disenangi..paling dia suka bab debat…kalau dah bercakap…huhuhu….no komenlah aku,..jasz nie aku xtau bila gi dpt jumpa dia..org jauh bah dia nie…tawau,,,mcm pips…mmg aku senang kalau ngan dia…best,…hee…

Nie plak..ALI AKMAL…dia nie,mmg baik hati lah gak orangnya…walaupun mmg antara orang yg byk bising tapi dia nie kita senang minta pertolongan …hee…dia,kherul,syafiq dan orang sebelah dia…mmg pencetus revolusi  betullah…hee..dorang berempat nielah penceria kelas,…sampai guru2 pun senang ngan dorang..tiap hari adanya telatah yg dorang bawa…

Orang tawau terakhir kat kelas kami,nama dia NUR AFIFAH…dia nie mmg menjaga hubungan ngan allah dan manusia..tiap perilaku dia,dia akan jga sebaiknya..takut menguris hati orang …dia nie ada sakit…biarlah itu rahsia…Cuma aku harap dia cepat2 sembuhlah…jarang dpt lihat gelak tawa dia…hee..

Last putra kelas aku…nama dia RADZIE AZHAR..member sebelah akmal….dia nie kira leader dorang lah..hee..radzie nie mmg terer Arabic tau.. aku tak tau lah kalau dia bercita2 nak jadi guru bahasa arab..hee..kalau ya..amin lah yer…bru2 nie,dia mmg meningkat sgt dlm pelajaran..so..kalau nak tips belajar ,minta la ngan dia…hehehehe..

Lastly putri kelas aku..sahabat nie duduk sebelah meja aku..dan dia nie jugalah insyaallah sahabat dunia akhirat aku..orang dia mmg best tau..NAIEMAH  namanya…hari2 ada jax yg buat aku tersenyum  ngan  perangai dia…kalau dia x da mmg aku rasa x best sgt..tapi selalunya aku yg x da la…hee…rindu kau neym…

SEKIAN SAHAJALAH AKU PUNYA STORY TTG KELAS  5AL-KHAWARIZMI..SORI SGT2 KPD SEMUA CLASSMATE AKU …MANATAU ADA YG TERASA HATIEY KA…HEE..JGN MARAH2 ARH..TENTANG AKU?TAK PERLU NAK CERITA LAH…K…GUD LUCK UTK RESULT SPM KITA BULAN TIG NHE ARH…MOGA REDHA ALLAH MENGIRINGI KEJAYAAN KITA…


   
                                                                                                                                                                                                       
arh..nhelah putra kelas aku..
tapi byk yg bukanlah..hee
nhe palk putri kelas aku..tapi tak cukup lima org lah...

Khamis, 1 November 2012

saat terakhir....kat makmal komp sekolah..

jam dinding makmal komputer sekolah tepat menandakan 1.40 minit ...
tinggal 3 hari lagi untuk spm...
perasaan????
comform sedang bercampur-baur...
hari nhe last dah aku guna makmal komp sekolah aku...
ngan budak2 khawa....
sedih gak la nak tinggalkan dorang...
aktiviti kami sekarang nhe..
hee...layan internet la ...
sebelah aku,si rabiatul..khusyuk btul ngan addmathnya....
moga2 A+ yer sahabt...
izzati ngan mun sibuk ngan gambar anime dorang kat internet tu...
naiemha?..blkg aku..
setia ngan addmath gak..
gud2..
afifah miasan masi rajin mengajar shbt yg keliru...
ashmida???
adui jiwa kacau dia tau sekarang nhe...
aica,linda dan ayu..
x abis2 ngan fb dorang..
last sebelum spm kan..
ikhwani...x lekanglah ngan addmathnya tu...
struggle kan...
pipz sebelah wani mcm besa sibuk melayan fb nya..
last si jasz dan farhana....
x taulah aku apa dorang wat kat komp belakang tu...
xnampak aku.....hee...apa2 la..
putra...
dahlah dorang monopoli komp kat sini....
apagi ngan bola dorang la...dan mcm2 lgi projek drg tu..
x fhm aku ngan drg nhe (kan aku nhe bknnya putra)hee
anan umar dpn aku...
ngan you tube drg....malas aku nak tgk apa drg pasang...
awg rusna pun sma ..
shatir jax lah setia belajar addmath...
tabiklah aku ngan dia...
mamat? sebelah meja kami pun sma  lah ...
rajin2..
Kn ,sabri,..x dpt dipastikan ...kat blkg la drg..
sibuk ngan komp dorang masiing2 la ...hee
radzie,syafiq,anwar..
rancak cerita kat belakang...
nak join drg???tanyalah sendiri
last...akmal??
hee...tabiklah,
tidur dia tau kat belakang...
penat study semalam la tu nampak gayanya..
azani ....aku bru terjumpala...dia kat sebelah sir khu jax rupanya....addmathkan sub.  kesukaannya

oklah bye2 mai pwenz...
xtaulah aku adaka kita dpt jumpa gi...
manalah tau nhe last...
apapun,..memori lima khawa 2012 tetap di hatiey...
...misz you all.....

Ahad, 8 Julai 2012

hati dan akal berbicara cinta


Di sebuah pondok usang milik seorang hamba, akal dan hati berbual berkenaan kasih dan cinta..
Akal : Assalamualaikum, sahabat.
Hati :    Waalaikumussalam...
Akal :    Apa khabar iman anda?

Hati terdiam...
Akal bertanya sekali lagi.

Akal :     anda?
Hati :    Kurang sihat mungkin.
Akal :    Mengapa?   
Hati :    Aku merindui dia segenap jiwaku...
Akal :    Dia yang mana, sahabatku?
Hati :    Kedua dia. Dia yang hakiki, juga dia yang entah kemana akhirnya..
Akal :    Tidak mengapa, Itukan fitrah manusia.
Hati :    Tapi rinduku kepadanya kadangkala membuat jiwaku runsing. Fikiranku melayang terbang jauh ke        
            angkasa. Kadangkala ketika beribadah juga aku teringat dia.
Akal :    Cintamu padanya, juga cintamu padaNya, cinta padaNya kan yang lebih utama.
Hati :    Tapi... Aku benar cinta dia. Aku benar rindu dia. Aku mencintainya kerana Allah. Kami saling menasihati                       kepada kebaikan. Aku mahu mengejar syurga bersamanya.
Akal :    Apa makna cinta?       
Hati :    Kasih dan sayang.
Akal :    Bagiku cinta itu gila.
Hati :    Mengapa pula?
Akal :    Apabila kita mencintai seseorang, kita asyik teringatkan dia. Apa yang dikata jangan, sebaik mungkin                          kita elakkan. Apa yang diminta, seboleh mungkin kita usaha. Bila ada yang lain mendekati,             bergelodak              rasa cemburu. Apa kau rasa begitu?
Hati :    Ya. Begitu yang aku rasa.
Akal :    Apa kau tahu apa pula ibadah?
Hati :    Orang kata ibadah itu taat dan patuh.
Akal :    Ibadah itu juga adalah cinta.
Hati :    Bagaimana dimaksudkan begitu?
Akal :    Ibadah itu cinta. Berkasih-kasihan dengan Tuhan.

Hati terdiam lagi...

Hati :    Jadi... Apa sebenarnya yang ingin kau sampaikan wahai akal?
Akal :    Fikirkan, kalau kau benar mencintai dia kerana Allah, apa kau ada mengadu kepadaNya?
Hati :    Aku puas sudah berdoa. Aku mendoakannya empat puluh kali setiap hari. Siang dan malam! Tegas hati..
Akal :    Apa kau berdoa kepadaNya hanya kerana apabila kau terasa jauh dengannya? Apa kau hanya                                    melipatgandakan ibadahmu ketika jiwamu rasa tak tenang?

Hati diam dan tertunduk...

Akal :    Bagaimana boleh kau katakan cintamu kerana Allah. Sedangkan kau mengabaikan Dia ketika cintamu                           dengannya sedang indah bercahaya. Sabarlah wahai hati. Doamu mungkin tidak makbul sekelip mata.                         Barangkali Allah akan memakbulkannya di lain masa. Barangkali Allah ada hadiah yang lebih berharga                         untukmu!

Aliran sungai merah terasa semakin deras mengalir ke kepala...

Akal :    Cinta kepada manusia yang gila seperti itu, hanya layak disandarkan kepada Allah. Allah menarik   cintamu                   kerana Allah lebih mencintaimu. Allah merindui doa dan tangisan hambanya. Allah mahu kau      kembali                     mengindahkan cintamu kepadaNya!

Hati mulai menangis... Sepi... Kesal...

Abiku...yang aku sayang

aku memandang ke arah pintu rumahku...
terkenang aku tiap kali ayah melangkah masuk ..
tergambar dari wajahnya...
kelelahan yang amat sangat..
melihatkan jadual kerjanya...
yg tidak kira siang mahupun malam..
buat aku cukup faham ttg kepenatannya..
walau aku tidak dpt merasainya..
bersama ibu...
dia tidak lekang memberi aku seribu satu nasihat..
agar aku ttp berjalan bersama redhanya ilahi....
mungkin hatinya tlh saban kali terguris...
kerna sikapnya aku...
jarang sekali dia menunjukkan kesedihan di wajahnya...
aku tau..
harapannya pada anaknya yg sulung ini amat tinggi..
agar aku bisa merubah nasib keluarga ini...
dia sentiasa ingn melihat anak2nya selesa....
walau ayah dan ibu sendiri tidak merasa keselesaan itu..
kadangkala tanpa disedari...
menitis airmataku melihatnya...
semenjak rezeki ilahi bertambah dlm keluarga ini...
aku melihat ayah ckp bahagia kerna hasil pendapatan keluarga ku kian baik..
namun aku juga melihat...
kepenatan ayah dan ibu makin berganda banyaknya..
dengan tanggungjwabku sebagai pelajar di asrama..
membantutkan aku untuk menolong mereka..
ingin sahaja ketika khamis itu...
aku terbang ke rumah untuk membantu mereka...
apakan daya,anakmu ini hanya insan kerdil...
asif ya abi...
ya ilahi..
ingin sekali aku melihat wajahnya bahagia...
tidak sanggup lagi aku melihat kedukaannya
ya allah...
berikanlah aku kesempatan untuk membahagiaknnya...
di dunia dan akhirat..
AYAHKU YANG SATU....
ABD LATIFF MULUK

Dialah ibu...dialah teman...

Tepat 1.18 [8/7/2012] aku memulakan tinta ku ini...
saat ini aku terkenang akannya...
nun jauh berbatu jaraknya dengan diri ini  tika ini..
pagi ini aku bersendirian di rumah ini bersama saudaraku...
Dia pula aku pasti..
sedang tidur keletihan dek kerna penat melakukan kewajipannya sbgai menantu keluarga ayah...
aku terkenang wajah itu...
yang nampak dari riak wajahya...
penuh kepenatan serta seribu datu kedukaan yg ditanggung..
dia ibarat bidadari ku....
dia ibarat malaikat pelindungku..
dialah teman tempat aku meluah ..
kegembiraan,,
kegelisahan....
kesakitan aku..
kesedihan ku...
malah kadangkala ttg kemarahan aku ttg sikap manusiawi kini..
kasihnya aku padanya tidak dpt kuungkapkan...
terlalu besar ertinya..
melihatnya jatuh sakit kadangkala...
membuat hati ini luluh kesedihan..
andai saja dpat ku gantikan tmptnya utk aku tanggung sakit itu..
setiap detik yg dilakukan hanya untuk anak-anaknya..
tanpa mempedulikan walau dirinya..
ya allah.....
engkau kurniakanlah dia syurga firdausimu..
atas tiap yg tlh dia lakukan ....
ya rabbi..
aku mohon ya tuhan..
agar engkau panjangkan umurnya ..
untuk aku membahagiakan dirinya..
tidak aku tertahan melihat tiap getir hidupnya..
ya allah air mata aku...
mengalir lagi buat sekalian kali..
izinkanlah ya allah ..
agar ia menjadi bukti betapa aku mencintainya,,,
HANYA DIALAH RATU HATI KU..
IBU TERSAYANG SITI WALIAH SIDAH


Sabtu, 9 Jun 2012

Tarikh keramatku.......

Tarikh 05/06/2012
kenapa tarikh itu begitu bermakna padaku??????????
kerna itulah hari menandakan bahwa ...
diriku ini makin dekat dengan panggilanNYA.....
adakah 17 tahun sebelum ini aku telah melakukan sebaiknya....
ataupun aku memerlukan 17 tahun lagi...
untuk menambah amalku.....
perkara ini makin merisaukan kalbuku...
ya allah bantulah hambamu ini...
agar sisa kehidupan yang ku miliki akan di gunakan sebaiknya...
amin......

Jumaat, 6 April 2012

dia sahabatku.......

Ini cerita tentang sahabatku…
Dia gadis yang berwajah redup,
Bila dipandang sejuklah mata memandangnya…
Sungguh pemalu muslimah ini...
Dia sahabatku satu dalm seribu
Sungguh pendiam gadis itu…
Buat aku segan untk berbicara dengannya,..
Senyumannya menjadi teman dlm perjalanan…
Dia juga pendengar setia…
Kata-katanya bak mutiara di lautan…
Zahirnya sentiasa gembira…
Seperti hidupnya sentiasa diiringi pelangi indah…
Tetapi…
Hatinya cukup terseksa…
Allah menyayanginya sentiasa…
Di uji dirinya dengan sakit yg berpanjangan…
Yang melanda dirinya pada PMR dan kini SPM….
Tabahnya dia…
Hanya tuhan yang tahu…..
Di saat teman2ku bersenda gurau…
Dia dlm diam menahan sakit yg tak terperi…
Sakitnya dia ditemani airmata…
Kepada ibu dan ayah…
Dia kuncikan bicaranya…
Kerna dia tidak lagi snggup
Menambah beban di hati mereka….
Dia kakak yg mithali…
X pernah putus asa dlm menasihati adik2nya…
Walau hati pedih x terkata….
Dikuatkan hatinya itu…
Kerna dia sedar …
Dirinya ketua dlm keluarga…
Dia abang dialah kakak…
Doanya pada keluaraga hanya satu…
‘ya allah selamatkanlah keluargaku di dunia dan akhirat”…
Berada dengannya membuatkan hati tersa sayu…
Dialah teman ku dlm perjuangan
Dialah sahabatku dunia dan akhirat….
Sungguh ya allah..
Andai suatu saat kami terpisah…
Engkau satukanlah hati kami di syurgaMU
Ya allah engkau lindungilah dirinya…
Sajak ini aku nukilkan hanya buat sahabatku….
CAHAYA HIDAYAH

2 TEMAN SATU HATI.........

kisah kali ini berkisar tentang dua orang sahabat ana
kenapa dua orang sekaligus???
ini kerna sayang ana pada mereka xda bezanya..
keduanya hadir pada masa dan saat yang sama...
merekalah insan yang menyerikan hidup ana..
sejak di bangku sekolah rendah lagi...
persahabatan kami byak dugaannya...
tapi kami tahu..
redhanya sentiasa mengiringi persahabatan kami
insyaallah...
berbezanya kami...
hanya tuhan yang tahu..
tapi itulah juga penguat persahabatan kami...
tawanya kami tanda bahagia..
marahnya kami tanda risau...
gaduhnya kami tanda sayang...
moga persahabatan ini menjadi wadah perjuangan kami...
kini kami berada di madrasah yang sama..
untuk mengejar matlamat yang sama
mengejar kejayaan di dunia dan akhirat..
itulah mereka sahabatku sampai kesyurga..
insyaallah

Ahad, 5 Februari 2012

kat makmal komp...

erm....
sekarang nie ana kat madrasah...
bersama2 teman2 setia ana...
sayu hati melihat mereka...
adakah masi ada waktu untk kami bertemu suatu saat nanti...
wani...dgn tekunnya belajar SI..
sungguh rajin sahabat ana itu
ayu...SI vs internet..
sdg pusing rasanya dia tu...
lieynda sibuk melayan fb...
jasz...baru nak mula baca SI...
mida,bibi,nemha....
3 sahabat nie....khusyuk belajar SI...
nemha and bibi...

Ahad, 15 Januari 2012

nukilan pertama tahun 2012

ya...inilah coretan pertama aku di blog ini buat tahun ini....
kini tinggal beberapa bulan lagi aku menjadi pelajar di smka semai aka tunas...
sungguh aku akan merindui madrasah itu nanti..
di sanala aku belajar erti kehidupan...
setiap warganya mengajar aku ttg perjuangan islam..
benar...
bermula dari seorang pengetua,guru2,rkan2,adik2 ,senior, bahkan para pekerja juga
termasukla pekerja synergy,dewan makan. ,kantin dan kerani2....
setiap mereka mninggalkan seribu satu memori buat diri ini...
bermula 3 hb januari 2008 sehinggalah kini 2012..
segala PAHIT dan Manis masih tersimpan kukuh di ingatan ini...
YA allah ya tuhanku....
engkau berkatilah sekolah itu...
berserta mereka yg bernaung di bawahnya.....
sungguh aku merindui segala kenangan aku disana...